Alla inlägg under november 2014

Av enkakaiugnen - 5 november 2014 18:23

      

Om jag bara fick baka en kaka till resten av livet så skulle det bli de här. De är som en blandning av en småkaka och en brownie med så otroligt god chokladsmak. Just nu skulle jag kunna trycka i mig allihop, men det ska jag inte göra. Det här eviga bakandet kräver sina sockerfria dagar för att inte bli en hälsorisk. Idag är en sån dag. Jag letar fram en müslikaka istället och glädjer mig åt att fredan närmar sig fort som attan. Här hittar ni receptet på chokladcookiesarna.

Av enkakaiugnen - 5 november 2014 08:00

   

Det går inte att bortse från alla minnen den här gröten för med sig. Det här är min mormor och morfar i ett nötskal och därmed min barndom också. Det är nog bara blåbärsgröten som kan påminna mig lika mycket om de där helgmorgnarna för 20 år sen. Mormor och morfar hade kor så de åt frukost två gånger vilket också var mitt mål under de åren. När de kom in igen efter mjölkningen på förmiddan så gjorde mormor pyttipanna och så kokade hon gröt i av olika slag, ofta rågmjölsgröt. Jag hade suttit hemma en stund på morgonen och redan ätit frukost en gång men sådär lagom framemot klockan 10 så kilade jag ner till mormor och morfar. Den där doften när man kom in minns jag än, och ibland har jag sån tur än idag att jag lyckas pricka in tiden så jag får känna den. Hur man öppnar ytterdörren och hör att köksfläkten går och sedan när man kommer in i köket så luktar det så gott av pytt och gröt och kaffe att man kan smälla av. Så dit gick jag och satte mig på kökssoffan i hopp om att få frågan "Lotta, har du ätit frukost?" så jag kunde svara avvaktande och vitlögnigt och därmed också få delta i min andra frukost för dagen. Det fick jag, alltid. Det var så jäkla mysigt och jag är så oerhört tacksam och glad över att ha få växa upp så som jag gjorde. Kanske är det därför som den här gröten smakar lite extra bra i min mun, den bär liksom med sig mer.

I boken föreslår de att man ska servera den med bär, nötter och fruktyoghurt men än en gång kör jag på med mina olika syltsorter och mjölk. Denna gång blev den vinbärssylt med persikor till, det passade riktigt bra med det syrliga.


Rågmjölsgröt

2 ½ dl vatten

½-1 krm salt

3/4 dl rågmjöl, fint eller grovt


Gör så här:

Koka upp vatten och salt och vispa därefter ner mjölet. Låt koka sakta under lock i 8-10 minuter, rör om då och då.

Servera med sylt och mjölk, eller med fruktyoghurt om det känns fiffigare.

 

Av enkakaiugnen - 4 november 2014 10:00

   

Att gröten trendar är ju inte konstigt, bästa frukosten man kan tänka sig. Grahamsgrynsgröten känns som en klassiker och som ett nyttigare alternativ till mannagrynsgröten. De smakar i princip likadant och jag åt min gröt med rivet äpple och kanel, men vilken sylt som helst är ju som gjord för den här gröten. Eller så bara kanel och socker. Här är receptet.


Grahamsgrynsgröt 2 portioner

2 ½ dl mjölk

2 ½ dl vatten

1 krm salt

1 dl grahamsgryn


Gör så här:

Koka upp vatten, mjök och salt i en kastrull. Vispa ner grynen och låt det sedan koka på svag värme i ca. 5 minuter tills det är lagom tjockt. 

 

#grahamsgrynsgröt

Av enkakaiugnen - 3 november 2014 19:00

    

Det verkar märkligt men...En kaka i ugnen finns ju både på Facebook och Twitter också! Inte så synligt och aktivt men det ska ändras nu och i min strävan efter klick (inte likes, det är tydligen ute nu kvittrar det i mitt öra) så ska det också hashtagas en del framöver. Jag känner mej något tekniktappad som inte ordnat det eller förstått storheten bakom detta förrän nu, så jag måste ge Sandra rätt, jag är lite efter med det här. Jag vill mest baka. Så det ska jag göra, men jag ska hashtaga en hel del av det bakade också.

Så medan jag hashtagar och fotar och grejar så kan ni väl hjälpa mig en bit på vägen med att sprida bloggen vidare till folk runt omkring er? Dela facebooksidan eller bloggadressen på facebook och följ gärna @enkakaiugnen på Twitter. Det skulle göra mig så jätteglad!

Sen är jag väldigt sugen på att hitta nya mat- och bakbloggar! Var hittar ni er bästa inspiration? Tipsa!

Tänker också börja lägga ut lite fredagslänkar framöver med spännande mat- och bakverk så lämna gärna din egen blogg här bland kommentarerna.

Av enkakaiugnen - 2 november 2014 08:00

   

Här kommer en ny variant på müslikakorna som finns på bloggen sen innan. Det här receptet är lite nyttigare och bakat med kokossocker och rågsikt istället för vetemjöl och strösocker. Smaken var nästan densamma och det är en av mina favoriter, antagligen för att jag är helt tokig i müsli. Här är receptet.

 

Müslikakor med kokossocker Ca 20 st små

100 g smör
2 dl müsli eller havregryn (müslirecept finns här)
1 1/2 dl rågsikt
1/2 dl kokossocker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
1. Smält smöret i en kastrull. 
2. Blanda i müsli eller havregryn, vetemjöl, socker, sirap och bakpulver. 
3. Forma smeten till bollar, ca 20 st, och platta till på bakpappersklädda plåtar. 
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.

 Klart!

 

Av enkakaiugnen - 1 november 2014 08:00

   

Efter mycket om och men och velande hit och dit över vilket recept jag skulle ta och hur det skulle bli med mjölet och undrande om det fanns frön och ork att baka överhuvudtaget, så bestämde jag mig till slut för att ge de här godingarna ett försök. Ibland lönar det sig att vara velig till sin natur, för jäklar vad goda de blev! Leilas recept funkar än en gång, det var ett sånt jag utgick från. Det tog visserligen lite tid men just denna dag var det något jag hade alldeles för mycket av. Det jag däremot inte hade var dinkelmjöl så det fick bli utan istället. Här är mitt recept, omgjort som jag vill ha det.

 

Solrosfrallorca. 20 st små

50 g färsk jäst (3/4 pkt)
1 msk brödkryddor
75 g smör
2 msk honung
4 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
2 dl fint rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Ägg och solrosfrön till pensling

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och lägg sedan i kryddor och honung. Låt det koka upp och häll sedan i kallt vatten.
3. Häll lite av vätskan (37 grader) över jästen och lös upp den. Häll i resten av vätskan.
4. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
5. Blanda i mjölet lite i taget. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig.
6. Arbeta degen i bakmaskin i ca. 20 minuter.
7. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
8. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar.

9. Rulla bitarna till bullar eller platta ut dem (jag gillar hellre platta bröd än runda bullar, smaksak) och jäs dem under bakduk på en plåt i cirka 60 minuter.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö orostade solrosfrön och pumpakärnor över dem.
11. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

Klart!

   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< November 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards